sobota, 26. november 2016

Teden Božje Besede · 27. 11.–4. 12. 2016

1. ADVENTNA NEDELJA Rim 13,11–14

 Kaj pa sedaj, kakšno leto je tokrat pred nami? Tako ali podobno se je najbrž marsikdo spraševal ob zaključku svetega leta usmiljenja. Navajeni smo namreč, da vsako leto prinese s seboj nov poudarek, novo vsebino v življenju Cerkve, ki nas bogati in nagovarja v našem dejavnem krščanskem življenju. Pri tem pa ne smemo spregledati, da je tudi vsako cerkveno leto samo po sebi neizmeren vir milosti, saj v njem Cerkev obhaja »celotno Kristusovo skrivnost: od učlovečenja do binkošti, vse do pričakovanja Gospodovega prihoda«.
V to pričakovanje nas najlepše uvaja adventni čas, ki ga začenjamo. Veselo in vznemirljivo pričakovanje namreč dela človeka pripravnega in sprejemljivega za delovanje Božje milosti, saj v njem prebuja hrepenenje po nebesih. Ponovno smo torej postavljeni pred izziv, kako preživeti ta razmeroma kratek čas, da nas Gospodov prihod ne bo našel nepripravljene in bi morda neopazno šel mimo nas.
K temu nas zelo jasno in nazorno spodbuja apostol Pavel v svojem pismu Rimljanom. Spanja, v katerega nas zaziblje noč, je namreč konec in pred nami vstaja luč novega dne. Luč, ki jasno osvetli vsa naša dejanja, zato sta potrebna čuječnost in poštenje. Ko našteva, kako naj živimo, lahko v teh nekaj besedah vidimo zaobjet ves program našega adventnega prizadevanja. Odpovedati se namreč moramo požrešnosti in pijanosti; lenobi in razuzdanosti; prepirljivosti in nevoščljivosti. Prepričan sem, da je že tu za vsakega izmed nas dovolj dela, zato si z dobrimi deli, spokornimi vajami in molitvijo res vzemimo čas za lepo in temeljito pripravo na Gospodov prihod.
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Papež Frančišek je ob zaključku izrednega svetega leta usmiljenja svetu izročil apostolsko pismo z naslovom Misericordia et misera – Usmiljenje in usmiljenja potrebna (Mm). V začetku tega pisma čudovito pravi: »Usmiljenje namreč ne more biti nekakšen oklepaj v življenju Cerkve, ampak je njena bitnost, ki razodeva in dela otipljivo globoko resnico evangelija. Vse se razodeva v usmiljenju; vse se rešuje v Očetovi usmiljeni ljubezni« (Mm 1).
Podaljšanje mandata spovedne sodnosti misijonarjem usmiljenja! Papež pravi, naj Cerkev še naprej ostaja »orodje usmiljenja«. Zato je papež Frančišek misijonarjem usmiljenja podaljšal službo, »da bi še ostala do nadaljnje odločitve konkretno znamenje, da je milost jubileja na vseh koncih sveta še naprej živa in učinkovita« (Mm 9). Tako se vsem trem misijonarjem usmiljenja v naši nadškofiji podaljšuje služba do nadaljnjega. 
Pater dr. Robert Božič deluje na Brezjah, v stolnici pa je poleg župnika misijonar usmiljenja tudi prelat Vinko Vegelj. Naj Vam, dragi bratje in sestre, ob začetku adventa spregovorim z željo po iskrenem pričakovanju Odrešenika, po zaupanja polnem pričakovanju srečanja z Odrešenikom ob dovršitvi sveta, saj Sv. pismo vzklika: »Ne bojte se!« – in hkrati po radostnem pričakovanju rojstva Emanuela, Boga z nami. Naj oznanim še novost v naši stolnici, ki bo, upam, razveselila tako obiskovalce iz tujine kot tudi redne molivce v stolnici. Za začetek novega liturgičnega leta naj nas torej razveseli novost.
Ob četrtkih bo ob 12. uri odslej polurni orgelski koncert sakralne glasbe (v živo!). Dobrodošli in povejte še drugim … Vsem želim blagoslovljen advent in lepo praznovanje zavetnika sv. Nikolaja. 
župnik Jože



Iz življenja župnije 

  • • V četrtek, 17. novembra, je ob 50-letnici Nikodemovih večerov sveto mašo daroval pomožni škof Anton Jamnik.

Godovi in prazniki

• Nedelja, 27. 11.: 1. ADVENTNA NEDELJA – nedelja Karitas in sklep tedna Karitas.
• Ponedeljek, 28. 11.: sv. Katarina Laburé, redovnica, vidkinja.
• Torek, 29. 11.: sv. Filomen, mučenec.
• Sreda, 30. 11.: sv. Andrej, apostol – sreda pred prvim petkom.
• Četrtek, 1. 11.: sv. Edmund Campion in tovariši, mučenci – četrtek pred prvim petkom.
• Petek, 2. 12.: sv. Bibijana (Vivijana), mučenka – prvi petek.
 • Sobota, 3. 12.: sv. Frančišek Ksaver, duhovnik – prva sobota.
• Nedelja, 4. 12.: 2. ADVENTNA –MIKLAVŽEVA NEDELJA.

Dogodki pred nami 

• Nedelja, 27. 11.: blagoslov adventnih vencev pri vseh mašah. Ob 15.30 bo molitvena ura pred Najsvetejšim.
• Ponedeljek, 28. 11.: večerna maša z večernicami za duše v vicah. Po maši bo mladinsko srečanje.
• Torek, 29. 11.: večerna maša bo z večernicami, ob 18.30 pa je tudi katehumenat.
• Sreda, 30. 11.: SREDA PRED PRVIMPETKOM – po večerni maši bo kratka molitev v čast sv. Jožefu. 
• Četrtek, 1. 12.: ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM. Ob 12.00 bo (polurni) koncert sakralne glasbe. Po večerni maši bo molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov. Sledi srečanje za študente.
• Petek, 2. 12.: PRVI PETEK – ob 8.30 bo molitev pred Najsvetejšim s posvetitvijo Jezusovemu srcu. Ob 15.00 bo ura Božjega usmiljenja in sv. maša.
• Sobota, 3. 12.: PRVA SOBOTA – ob 8.30 bo molitev pred Najsvetejšim s posvetitvijo Srcu Marijinemu.
• Nedelja, 4. 12.: MIKLAVŽEVA NEDELJA -– za nas je to »žegnanje«. Slovesno sv. mašo ob 9.00 bo daroval prošt Jožef Lap, ob 16.00 pa nadškof Stanislav Zore, ki bo med mašo katehumenom podelil Sveta pisma. Ob 15.30 bo molitvena ura pred Najsvetejšim po namenu molitev, oddanih v skrinjico molitev. Pri večerni maši bo pel zbor MEGARON, ki bo imel po maši še kratek koncert.
Torek, 6. 12.: goduje sv. NIKOLAJ,zavetnik naše stolnice, ta dan bo tudi CELODNEVNO ČEŠČENJE. S češčenjem bomo začeli po maši ob 9. uri (sv. maša ob 9.30 odpade). Sklep češčenja bo ob 18.00 z litanijami in zahvalno pesmijo ter sveto mašo. 
• Sreda, 7. 12.: ob 18.00 bodo slovesne večernice v čast Brezmadežni.
• Četrtek, 8. 8.: Brezmadežno spočetje Device Marije. Ob 17. uri bodo bogoslovci izvedli akademijo v čast Brezmadežni.
• Sobota, 10. 10.: pri maši ob 18.30 bo pel in imel po maši koncert zbor GARSFONTEIN iz Velike Britanije. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/

Misel tedna 

Papež Frančišek pri homiliji 22. novembra: »Kako bo tisti dan, ko bom pred Jezusom? Ko me bo vprašal o talentih, ki mi jih je dal, kaj sem storil z njimi; ko me bo vprašal, kako je bilo z mojim srcem, ko je padlo seme, kako je bilo s potjo, trni – tistimi iz prilike o Božjem kraljestvu. Kako sem sprejel Besedo? Z odprtim srcem? Sem poskrbel, da je brstela za dobro vseh ali na skrivaj?«
Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/11/22/

Ni komentarjev:

Objavite komentar