petek, 16. september 2016

Teden Božje Besede 18. 9.–25. 9. 2016

25. nedelja med letom Lk 16,1-13

 Kaj bi Bog počel z denarjem, če bi ga imel? Nenavadno vprašanje, a ne brez pomena. Evangelij danes govori o denarju. Zdi se, da Jezusu ni bilo vseeno, kako je s tem. Govori o denarju in mamonu.
Kdaj denar postane mamon? Eni imajo z denarjem slabe izkušnje. Zanje je denar predvsem mamon. Drugi pravijo: »Jaz zaslužim denar na pošten način!« Razmišljanje o evangeliju nas lahko privede do vprašanja: »Kaj bi počel z denarjem Bog?«
Južnoameričan je razmišljal: »Bi ga zakopal v zemljo pod svojo jablano ali bi ga dal v banko?« Na ta način bi dal možnost zaslužka še komu. Ali bi vzel, kar bi nujno rabil, drugo pa prepustil revežem? Ali bi poravnal nastale stroške? Vse ostalo bi lahko pustil, naj si med seboj razdelijo tisti, ki so najrevnejši.
»No, hvala Bogu, Bog ne rabi denarja.« Denar in mamon ni isto. Brez denarja danes ne gre. Vendar ni vsak denar že mamon. Ko ga imamo veliko, lahko hitro postane mamon. Postane zahteven in ovira naš odnos z Bogom.
Človek tako postane suženj denarja. Človek misli, da je največja dobrina in varnost. Jezusov komentar: »Noben služabnik ne more služiti dvema gospodoma … Ne morete služiti Bogu in mamonu.«
Ne vemo, koliko ljudi je denar že zasužnjil. Večina razpolaga le z denarjem, ki je bil težko zaslužen. V stik z denarjem smo prišli, ko za nas še ni bil mamon. Sodobno gospodarstvo zahteva povezovanje različnih subjektov, zato nikoli ni povsem jasno, kako je kdo do denarja prišel.
Cerkev močno opozarja na t. im. »strukturni greh« in na »strukture zla«. Sedanji papež v svoji encikliki LAUDATO SI govori tudi o »ekološkem dolgu«, ki ga ustvarjajo bogate države. Nekatere bogate države bogatijo tudi z dajanjem posojil z visokimi obrestmi in ob tem še z »diktatom cen«, kar je posledica monopolov.
 Revne dežele morajo poceni prodajati osnovne surovine in drago plačati končne izdelke. Revne dežele se zato težko izkopljejo iz revščine. Afriča ni pravijo: »Če hoče kdo v puščavi izkopati vodnjak, bo moral to narediti sam. Ko pa bo iz vodnjaka pritekla pit na voda, jih bo polno, ki bi radi pili iz njega.«

Jezus od nepravičnega oskrbnika ne zahteva prevare in lopovščine, ampak razumnost. Vsakdo mora delovati razumno.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Dva dogodka bi vam rad danes približal. Prihajajoča nedelja, 25. septembra, je Slomškova nedelja, za našo župnijo pa tudi katehetska nedelja. S slovesnim bogoslužjem, pri katerem bodo sodelovali naši veroučenci, bomo začeli novo veroučno leto. Pri sveti maši bomo blagoslovili tudi šolske torbe, knjige, zvezke, športne pripomočke in vse, kar našim otrokom prinaša veselje in slutnjo potrebnosti za življenje.
Spodbudite jih in jim pomagaj te, da bodo lahko stvari prinesli k sveti maši in blagoslovu. Z blagoslovom nase in nad stvar kličemo božji blagoslov in varstvo. Tudi vas vabim, da drug drugega blagoslavljate, možje žene, žene može, otroke … »Blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova« (1 Pt 3,9). Upam tudi, da bo do iste nedelje na voljo že večkrat napovedana »tehnična pod pora pri petju«.
V prezbiteriju in na prižnici bomo postavili TV ekrana, ki bosta sicer diskretno umaknjena v primeru uporabe pa se bosta dvignila in bomo (za začetek) lahko sledili besedilom pesmi in torej tudi lažje prepevali.
 Za to obliko prezentacije besedil smo se odločili zaradi možnosti brezzičnega krmiljenja z besedili s katerega koli dela stolnice, kar pomeni, da nam ni bilo potrebno vrtati ne za električen kable ne za montažo projektorjev in ne projekcijskih platen.
Dodaten razlog pa je bila cenovna dostopnost, saj so hitri izračuni pokazali, da bi projekt z dvema dobrima projektorjema, dvema teleobjektivoma in dvema projekcijskima platnoma stal približno dvakrat več. Da o estetskem učinku na stolnico raje sploh govorimo. Vsem želim obilo blagoslova …
župnik Jože

 

 • V ponedeljek, 5. septembra, je v našo stolnico priromala skupina španskih romarjev s svojim duhovnikom. • V petek, 9. septembra, so si stolnico ogledali učenci dveh osmih razredov Osnovne šole Šentvid pri Stični, pri popoldanski maši pa so se nam pridružili romarji iz Romunije in Italije.---------------------------------------------------------

Oznanila

  • Nedelja, 18. 9.: 25. NEDELJA MED LETOM – nedelja SVETNIŠKIH KANDIDATOV: Baraga, Gnidovec, Vovk, Majcen, Strle. Ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim. 
  • Ponedeljek, 19. 9.: sv. Januarij. Večerna maša z večernicami za duše v vicah.
  • Torek, 20. 9.: sv. Andrej Kim Taegon, duhovnik in drugi korejski mučenci. Večerna maša z večernicami je za ustanovitelje stolnega kapitlja. 
  • Sreda, 21. 9.: sv. MATEJ, apostol – evangelist. 
  • Četrtek, 22. 9.: sv. Mavricij, mučenec.
  • Petek, 23. 9.: sv. Pij iz Pietrelcine. Ob 15. uri ura Božjega usmiljenja, nato sveta maša.
  • Sobota, 24. 9.: blaženi Anton Martin Slomšek, škof. Ob 8.30 so hvalnice. 
  • Nedelja, 25.9.: 26. NEDELJA MED LETOM – SLOMŠKOVA – ekumenski dan. Za našo župnijo KATEHETSKA NEDELJA. Ob 15. uri romanje DEKANIJE LJUBLJANA CENTER (ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim in sveta maša)

Dogodki pred nami 

  • Ponedeljek, 19. september: začetek rednega verouka. 
  • Nedelja, 25. september: pri sv. maši ob 10.30 – slovesen začetek veroučnega leta in blagoslov torb, učbenikov, športnih rekvizitov in stvari, ki so otrokom v veselje. Popoldne ob 15. uri se na nadškofijskem dvorišču začne ROMANJE DEKANIJE LJUBLJANA – CENTER. K temu romanju smo torej POVABLJENI tudi MI
  • Nedelja, 13. november: ob 16. uri slovesen sklep izrednega svetega leta usmiljenja z zaprtjem svetih vrat

STALNI DUHOVNI DOGODKI V STOLNICI:

  • VSAK DAN od ponedeljka do sobote ob 8.30 molimo rožni venec (pred odprtim tabernakljem) za mesto, domovino in državo ter po namenu molitev oddanih v skrinjico molitev. 
  • Vsak DELOVNI dan (če je mogoče tudi petek in soboto) je ob 18. uri molitev rožnega venca. 
  • Vsak PONEDELJEK je ob 18.30 večerna sveta maša z večernicami za duše v vicah. 
  • Vsak TOREK so ob 18.30 večernice, ki jih molimo skupaj kanoniki, vključene v večerno sveto mašo. 
  • Vsak PETEK je ob 15. uri ura Božjegausmiljenja in sveta maša.
  •  Vsako NEDELJO je ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim in sveta maša. 
  • Vsako SREDO PRED PRVIMPETKOM so po večerni maši molitve v čast sv. Jožefu (pred Marijino kapelo, kjer je tudi podoba sv. Jožefa). 
  • Vsak ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM je po večerni maši pred Najsvetejšim molitev za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov. 
  • Vsak PRVI PETEK je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim s posvetitvi posvetitvijo Srcu Jezusovemu, ob 15. uri pa ura Božjega usmiljenja in sveta maša.
  • Vsako PRVO SOBOTO je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim in posvetitev Srcu Marijinemu, ob 16. uri pa maša in po njej še molitev za domovino. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/ 

Misel tedna 

Papež Frančišek pri jutranji sveti maši 13. septembra: »Navajeni smo kulture brezbrižnosti in prizadevati si moramo ter prositi za milost, da bi oblikovali kulturo srečanja, tega rodovitnega srečanja, srečanja, ki vsaki osebi povrne njeno dostojanstvo Božjega otroka, dostojanstvo živečega.« Vsi potrebujemo Jezusovo Besedo, vsi potrebujemo srečanje z Njim. »Pri mizi, v družini, kolikokrat se je, se gleda televizijo ali se pišejo sporočila na mobilnem telefonu … Vsi so brezbrižni do srečanja. Tudi v samem jedru družbe, ki je družina, ni srečanja.« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/09/13/

Ni komentarjev:

Objavite komentar