sobota, 10. oktober 2015

Teden Božje Besede 11. 10. - 18. 10. 2015

Ob nedeljski Besedi (Mr 10,17-30)

stolnica: sozvočje lepega, foto: JoPl
»Denar pripada tudi ubogim. Cerkev naj skrbi za uboge.« Take misli se nam porajajo ob današnjem evangeliju. Že v Jezusovem času so precej vznemirjale vernike. »Lažje gre kamela skozi šivankino uho, kot pride bogataš v Božje kraljestvo.« Ali pa: »Prvi bodo zadnji in zadnji prvi.« Tudi apostoli so bili vznemirjeni, pa tudi mi smo, ker nedvomno spadamo v skupno bogatih ljudi. Kako pa naj potem mi pridemo v Božje kraljestvo? Če bodo tam prvi zadnji, ali to pomeni, da se bo danes t. i. prvi (bogati) svet moral umakniti povsem v ozadje in današnji zadnji (tretji svet), torej svet južne poloble, bo prišel na prvo mesto?
Ni res, da bogataš ni še čisto nič storili za svojo vero. Mladenič v evangeliju izpolnjuje vse zapovedi. Najbrž ni bil kaj posebno drugačen od nas. Tudi mi, ki smo to nedeljo v cerkvi, bi verjetno rekli, da za našo vero naredimo vse, kar znamo in moremo. Hodimo k maši, darujemo denar za cerkev. Jezus pa pravi, da nekaj manjka. Tudi o tistem, »kar manjka«, hočemo govoriti le lepo. Tudi bogataš mora imeti možnost, da pride v Božje kraljestvo. Primerjave v evangeliju o šivankinem ušesu in odrešenju vendarle ne smemo jemati čisto dobesedno. V Jezusovem času so se tako imenovala ena od jeruzalemskih mestnih vrat. Zato je manjša kamela šla brez težav skoznje.
Zgodba o ubogem Lazarju in bogatašu zelo jasno pove, kdo bo prišel v nebesa in kdo ne. Ko Jezus govori o Božjem kraljestvu, v bistvu govori o tem, kakšni bi morali biti v odnosu do ubogih. Jezus ni prvi in edini, ki je govoril o tem. Ko Marija izreka svoj Magnificat, med drugim pravi: »Lačne je napolnil z dobrotami in bogate je odpustil prazne.«Da mora Cerkev vedno bolj postajati Cerkev ubogih – to spoznanje je dozorelo zlasti sredi prejšnjega stoletja.
Tudi sedanji papež Frančišek veliko govori o ubogih. Govori zelo neposredno in na srce. Kliče nas k »preprostim gestam solidarnosti«.
dr. Peter Kvaternik
Zmagovalci turnirja

Župnikova beseda

Zamenjava reflektorjev, foto: JoPl
Dragi župljani.
Začeli smo z Delavnicami molitve in življenja. Lepo število tistih, ki želite poglobiti molitev, se vas je zbralo. Naj vse, ki hodite na delavnice in tiste, ki ne morejo, prevzame duh molitve – v skladu z Jezusovem povabilom: »Neprenehoma molite.« In če se komu zdi to nemogoče, naj povem, da se moti.
Ko v avtomobil natočimo gorivo, se z vprašanjem kemične sestave goriva običajno ne ukvarjamo. Vemo le to, da gorivo je, vidimo, da avtomobil deluje in da se mi približujemo cilju. Le občasno pogledamo na prikazovalnik stanja, proti koncu pa nas lahko že malo »stisne«, če nam goriva začne primanjkovati. Sam sem pred leti verjetno dobil kakšen siv las, ker nisem pravočasno natočil goriva in sem tik pred zdajci našel odprto bencinsko črpalko.
Molitev je kot gorivo, v njeni moči naše življenje deluje. Ob redni dnevni molitvi si tudi čez dan vzemimo čas za kratko misel na Boga in mu izročimo svoje skrbi, hrepenenje, misli, ga prosimo za blagoslov in se mu zahvalimo. Ali pa izrecimo kakšen kratek svetopisemski stavek ali vzklik. Pokličimo Boga v naš vsakdan. Vsaj na kratko, v srcu.
Boljše je imeti siv las in napolnjen rezervoar goriva kakor mladostno barvo las in ne imeti goriva.
Tudi po molitvi blagoslovljen in miren teden vam privoščim.
Vaš župnik Jože

Oznanila

  • Ned 11. 10. • 28. nedelja med letom, sklep tedna za življenje. Goduje sv. Luka, evangelist. Mdr 7,1–11; Heb 4,12–13; Mr 10, 17–30.
  • Pon 12. 10. • 12. 10.: sv. Maksimiljan Celjski, mučenec. Zvečer sveta maša z večernicami za duše v vicah. Po večerni maši srečanje za mlade in Delavnica molitve in življenja. Rim 1,1–7; Lk 11,29–32.
  • Tor 13. 10. • sv. Koloman, mučenec. Večernice s kanoniki vključene v večerne mašo.Rim 1,16–25; Lk 11,37–41.
  • Sre 14. 10. • sv. Kalist, papež, mučenec.Rim 2,1–11; Lk 11,42–46.
  • Čet 15. 10. • sv. Terezija Jezusova, devica, cerkvena učiteljica. Po maši srečanje za študente. Rim 3,21–29; LK 11,47–54.
  • Pet 16. 10. • sv. Hedvika, redovnica in sv, Marjeta M. Alakok, devica.Rim 4,1–8; Lk 12,1–7.
  • Sob 17. 10. • sv. Ignacij Antiohijski, škof in mučenec. Rim 4,13.16–18; Lk 12,8–12.
  • Ned 18. 10. • 29. nedelja med letom, misijonska. Ob 9.00 mašuje Pedro Opeka. Iz 53,10–11; Heb 4,14–16: Mr 10,35–45.

Iz življenja župnije

škof Jamnik pri maši ob začetku akademskega leta, foto: JoPl
Naši mladinci so se v soboto, 3. oktobra, Tekmovali so le v nogometu in odlično zmagali.
Restavratorska sela na kamnitem delu oltarja sv. Dizme (Marija Pomagaj) potekajo naprej. Restavratorji so vse dele in stanje evidentirali, sedaj je na vrsti zahtevno čiščenje in popravilo ter izdelava manjkajočih delov.
Mašo ob začetku akademskega leta je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, pravniško »rdečo mašo« pa predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan.
Obnova oltarja, foto: JoPl
pomerili v športnih igrah z mladimi iz župnije Podutik.

Misel tedna:

Papež Frančišek za dan življenja na Irskem:
Pravica do življenja je »temelj celostnega človekovega razvoja in merilo resnično sočutne družbe.« Vsaka oseba je »ljubljena od Boga in vsako življenje je dragocen dar, ki ga ne smemo nikoli uničiti ali zanemariti«… »Kako velika laž se skriva za izrazi, ki se vztrajno ponavljajo kot 'kakovost življenja', da bi zmotno mislili, da neozdravljivo bolni niso vredni življenja!«
(vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2015/10/05/)

Dogodki pred nami

  • Rožni venec molimo ob delavnikih vsak dan ob 8.30 pred odprtim tabernakljem, zvečer pa z bogoslovci ob 18. uri. Ob nedeljah pa ob 15.30 pred Najsvetejšim.
  • Teden za življenje se zaključi v nedeljo, 11. oktobra. Vabljeni na sklepno predavanje v ponedeljek, 12. oktobra, ob 19.30 na Teološki fakulteti. Predavanje z naslovom Od materinega naročja povišuje naše dneve – dostojanstvo človeške osebe bo imel upokojeni nadškof dr. Anton Stres. 
  • Svetopisemski maraton bo od 11. do 18. oktobra v Duhovnem središču pri sv. Jožefu. Branje letos poteka pod geslom »V ljubezni ni strahu.« Povabljeni k branju Svetega pisma. Skupine se prijavite kar same prek www.svetopisemskimaraton.si. Branju se lahko posamezniki priključite kadarkoli. Začetek je v nedeljo, 11. oktobra, ob 20. uri.
  • Obisk misijonarja Pedra Opeke. V soboto, 17. oktobra, bo v dvorani Tivoli dobrodelni koncert, v nedeljo popoldne srečanje z njim na Brezjah, za nas pa je posebej pomembno, da ga bomo gostili na misijonsko nedeljo, 18. oktobra, pri sveti maš ob 9. uri. K tej sveti maši vabimo tudi vse, ki sicer hodijo k tako imenovani družinski maši ob 10.30, ki bo to nedeljo odpadla. Nabirka misijonske nedelje je že sicer namenjena vsem misijonarjem. Zbrana sredstva Misijonsko središče Slovenije potem posreduje posameznim misijonarjem. Pred mašo ob 9. uri pa boste prejeli še ovojnice (kuverte), kamor boste lahko oddali finančno podporo za projekte Pedra Opeke. Oddali jih boste kar med darovanjem. Ta sredstva pa bomo oddali neposredno njemu.
Pedro Opeka, foto: Misijonsko središče SLO


TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar